Split the Risk!

Les met gastdocent van VeiligheidNL

Afleiding speelt een belangrijke rol bij verkeersongelukken bij jongeren in de leeftijd van 12-14 jaar. Veel ongelukken kunnen voorkomen worden, als er een fractie van een seconde wordt stilgestaan bij de risico’s. Met lespakket Split the Risk! krijgen scholieren inzicht in hun eigen persoonskenmerken, risicovol gedrag en de werking van het lichaam. Tijdens de interactieve kick-off introduceert een verkeersdocent het thema afleiding in het verkeer en de risico’s ervan.
Vier fietsende mensen op een fietspad bij ondergaande zon

Leerdoel

Jongeren leren risico’s als gevolg van afleiding in het verkeer goed inschatten en te verkleinen. Ze weten hoe zij er bewust voor kunnen kiezen zich niet te laten afleiden in het verkeer.

Opbouw les

 1. Introductie
  Tijdens de introductie stelt de gastdocent zich voor en geeft uitleg over wat ze gaan doen. De leerlingen kijken een introductiefilm. Ook is er in dit onderdeel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen over het thema afleiding in het verkeer.
 2. Persoonlijkheidstest
  Samen met de gastdocent vullen de leerlingen de Persoonlijkheidstest in om de gedragskenmerken van de leerlingen in kaart te brengen. Loopt de ene leerling meer risico op een verkeersongeval dan de ander? De leerlingen en docent bespreken de resultaten.
 3. Het Testlab
  Leerlingen experimenteren op een praktische en uitdagende manier met hun zintuigen en reactievermogen. Ze ontdekken de (on)mogelijkheden van hun zintuigen en eigen lichamelijke kwaliteiten. In groepjes gaan de leerlingen in een carrousel aan de slag met verschillende opdrachten.
 4. Afsluiting en evaluatie
  De gastles wordt klassikaal geëvalueerd. Wat hebben ze besproken, wat hebben de leerlingen geleerd? Hoe staan de testen in relatie tot afleiding in het verkeer? Daarna blikt de gastdocent vooruit op de vervolgles die de eigen schooldocent gaat geven. Aan het einde worden de leerlingen en de schooldocent gevraagd een kort evaluatieformulier in te vullen.

Lesduur

De gastlessen zijn een blokuur. De vervolgles duurt één lesuur.

Bijzonderheden les

De school dient voor de gastles de volgende voorbereidingen te treffen:

 • Lokaal met digibord en internetverbinding (of vergelijkbaar i.v.m. afspelen online filmmateriaal).

Foto's

Reserveer les

Thema's

Smart­phone
Ver­keers­gedrag
School­routes

Kenmerken

Uitvoering
Gastdocent
Niveau
VMBO
MAVO
HAVO
VWO
Leerjaar
Leerjaar 1
Leerjaar 2
Downloads en links
Planning
Deze les is de aankomende tijd ingepland op:
 • vrijdag 5 april 2024
 • donderdag 27 juni 2024
 • woensdag 21 augustus 2024
 • vrijdag 26 april 2024
 • woensdag 15 mei 2024
 • donderdag 11 april 2024
Over de aanbieder

VeiligheidNL

VeiligheidNL is hét kenniscentrum voor letselpreventie en zet zich al ruim 35 jaar in om het leven van miljoenen mensen veilig(er) te maken door veilig gedrag in een veilige omgeving te stimuleren. Om impact te kunnen maken richten we ons op de meest voorkomende en meest ernstige letsels, waar preventie belangrijk én mogelijk is. Dit doen we vanuit de programma's Valpreventie, Gehoorschadepreventie, Sportblessurepreventie, Verkeersveiligheid, Productveiligheid én Kinderveiligheid.

De gastlessen worden gegeven door VeiligheidNL getrainde verkeersdocenten.

https://www.veiligheid.nl/

Vragen?

Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.