Fight your inner monkey

Les met gastdocent van VeiligheidNL

Het scholierenprogramma Fight Your Inner Monkey maakt jongeren bewust van groepsdruk en helpt hen veilige keuzes maken in het verkeer. Een getrainde verkeersdocent van VeiligheidNL introduceert het thema groepsdruk. Wat zijn de ervaringen van de leerlingen met het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets, stunten of brommer rijden zonder helm? Hebben ze zichzelf wel eens laten verleiden tot onveilig gedrag en weten ze dan waarom ze dit doen? De discussie wordt op gang gebracht aan de hand van wetenschappelijke experimenten.

Logo Fight Your Inner Monkey

Leerdoel

Jongeren leren risicogedrag in het verkeer als gevolg van groepsdruk herkennen bij zichzelf en bij anderen. Ook kunnen positieve en negatieve effecten van groepsdruk in het verkeer benoemen.

Opbouw les

Scholieren worden geactiveerd om met elkaar na te denken over de gevolgen van groepsdruk in het verkeer. Door het geven van achtergrondinformatie, bekijken van populair wetenschappelijke experimenten, uitwisselen van ervaringen, het voeren van discussies en door samen een video te maken.

 1. Introductie op het thema
  Leerlingen ervaren met een wetenschappelijk experiment dat ook zij gevoelig zijn voor groepsdruk en ze krijgen meer achtergrondinformatie over het thema.
 2. Voorbereidingen voor de film
  In groepjes schrijven leerlingen een script voor de film die ze gaan opnemen over na-aapgedrag in het verkeer. Ze maken een storyboard en een draaiboek met behulp van de hand-outs die is bijgevoegd in de lesbrief.
 3. Film maken
  Leerlingen nemen de scènes op en monteren de film. In de hand-outs staan er tips voor het filmen en monteren.
 4. Presentatie en afsluiting
  Leerlingen presenteren aan elkaar de films die er gemaakt zijn. Ter afsluiting wordt gesproken over wat zij geleerd hebben over groepsdruk in het verkeer en de rol die dit speelt in hun eigen leven.

Lesduur

De gastles duurt een blokuur. De vervolgles duurt ook een blokuur.

Bijzonderheden les

De school dient voor de gastles de volgende voorbereidingen te treffen:

 • Lokaal met digibord en internetverbinding (of vergelijkbaar i.v.m. afspelen online filmmateriaal).
Reserveer les

Thema's

Ver­keers­gedrag
School­routes
Jonge bestuurder

Kenmerken

Uitvoering
Gastdocent
Niveau
VMBO
MAVO
HAVO
VWO
Leerjaar
Leerjaar 3
Leerjaar 4
Downloads en links
Planning
Deze les is de aankomende tijd ingepland op:
 • maandag 1 juli 2024
 • donderdag 28 maart 2024
Over de aanbieder

VeiligheidNL

VeiligheidNL is hét kenniscentrum voor letselpreventie en zet zich al ruim 35 jaar in om het leven van miljoenen mensen veilig(er) te maken door veilig gedrag in een veilige omgeving te stimuleren. Om impact te kunnen maken richten we ons op de meest voorkomende en meest ernstige letsels, waar preventie belangrijk én mogelijk is. Dit doen we vanuit de programma's Valpreventie, Gehoorschadepreventie, Sportblessurepreventie, Verkeersveiligheid, Productveiligheid én Kinderveiligheid.

De gastlessen worden gegeven door VeiligheidNL getrainde verkeersdocenten.

https://www.veiligheid.nl/

Vragen?

Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.