E-Bike parcours
Les met gastdocent van Responsible Young Drivers
Het E-bike parcours van RYD laat jongeren in een veilige setting ervaren welke risico’s verbonden zijn aan het gebruik van een E-bike. Door de snelheid en stuwkracht is het besturen ervan lastiger, wat veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. De campagne bestaat uit twee onderdelen: een E-bike race om de impact van snelheid en stuwkracht te ervaren, en een behendigheidsparcours, gebaseerd op het motorrijbewijs-examen, om complexe manoeuvres te oefenen.
Leerdoel
Het leerdoel van het E-Bike parcours is om deelnemers bewust te maken van de gevaren en uitdagingen in het verkeer tijdens het fietsen op een elektrische fiets. Dit kan betrekking hebben op snelheid, stuwkracht en de manoeuvreerbaarheid van de fiets, met als doel veiliger gedrag te bevorderen en verkeersincidenten te verminderen.
Opbouw les
De les begint met een gezamenlijke introductie voor de hele klas. Het campagneteam stelt zichzelf voor en legt uit waarom ze aanwezig zijn en wat er die dag op het programma staat. In deze introductie wordt ook aandacht besteed aan het belang van bewustwording rondom het gebruik van E-bikes. Hierbij worden de gevaren besproken, zoals de snelheid, stuwkracht en manoeuvreerbaarheid van de fiets, en wordt duidelijk gemaakt waarom deze aspecten extra aandacht verdienen.
Na de introductie wordt de klas opgedeeld in twee groepen, waarna de les verdergaat met drie onderdelen:
- E-Bike Race
De eerste groep start met de E-bike race. Twee leerlingen nemen het hierbij tegen elkaar op in een spannende race op E-bikes. Dit onderdeel is erop gericht jongeren bewust te maken van hoe snelheid de remweg beïnvloedt. Door deze interactieve ervaring leren ze de impact van hoge snelheid op hun controle over de fiets en het risico dat dit met zich meebrengt in het verkeer. - Behendigheidsparcours
Tegelijkertijd begint de andere groep met het behendigheidsparcours. Dit parcours is geïnspireerd op onderdelen van het motorrijbewijsexamen en daagt de leerlingen uit om complexe manoeuvres uit te voeren met een E-bike. Ze ervaren het verschil in snelheid en wendbaarheid tussen fietsen met en zonder ondersteuning, wat hen helpt begrijpen hoe deze factoren de moeilijkheidsgraad van manoeuvres beïnvloeden. Dit onderdeel benadrukt de unieke uitdagingen van E-bikes ten opzichte van gewone fietsen en hoe belangrijk het is om hiermee vertrouwd te raken. - Fotoframe: Boodschap en Herinnering
Na deelname aan de race en het parcours, komen alle leerlingen samen voor het laatste onderdeel: het fotoframe. Hier schrijven de deelnemers een persoonlijke boodschap op over hoe zij voortaan veiliger aan het verkeer willen deelnemen. Vervolgens maken de campagneteamleden een polaroidfoto van elke deelnemer met het fotoframe. Deze foto’s dienen niet alleen als herinnering aan deze leerzame dag, maar ook aan de belofte die zij zichzelf hebben gemaakt om veiliger deel te nemen aan het verkeer.
De dag eindigt met een korte afsluiting waarin de belangrijkste lessen en inzichten worden samengevat. Hiermee wordt de bewustwording over veilig E-bike gebruik versterkt en krijgen de leerlingen een tastbare herinnering mee naar huis om hun gedrag te blijven verbeteren.
Lesduur
De totale duur van de les bedraagt één lesuur van 45 tot 50 minuten. De exacte duur van de individuele les wordt afgestemd op de lengte van een lesuur zoals gehanteerd door de te bezoeken school, om optimaal aan te sluiten bij het lesrooster. Gedurende een lesdag kunnen maximaal zeven lesuren worden gegeven. In elke les neemt een volledige klas of een groep van vergelijkbare grootte deel. Elke les biedt voldoende tijd voor zowel de praktijk- als de theorieonderdelen van de campagne.
Bijzonderheden les
Om deze campagne veilig te kunnen uitvoeren, is een ruimte van minimaal 50 bij 10 meter nodig, zoals een schoolplein of een verharde open plek in de buurt van de school. Daarnaast is een standaard stroompunt noodzakelijk.
Thema's
Kenmerken
Uitvoering
Niveau
Leerjaar
- vrijdag 28 februari 2025
Responsible Young Drivers
Responsible Young Drivers (RYD) werd in België opgericht na het tragische verkeersongeval van de jonge Tanguy Moreau de Melen in 1989, met als missie het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren te verminderen. RYD kiest voor een positieve en ludieke aanpak, waarbij leeftijdsgenoten elkaar bewust maken van verkeersveiligheid.
Sinds 2006 is RYD actief in Nederland als stichting. Wij richten ons op thema's zoals alcohol, drugs, afleiding en snelheid in het verkeer. Onze campagnes, uitgevoerd door speciaal opgeleide jonge campagneteams, zijn speels, innovatief en niet belerend.
Het doel is simpel: jongeren aanmoedigen veilig thuis te komen, zonder hen te veroordelen.
De campagneteams zijn te vinden op plekken waar jongeren samenkomen, zoals scholen, festivals en evenementen. RYD gelooft in het belonen van goed gedrag en inspireert jongeren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun veiligheid.
Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.