Bokabox borden leren
Les uitgevoerd door eigen schooldocent
De Bokabox Verkeer is een leskist waarmee kinderen op een inzichtelijke en speelse manier verkeersborden leren begrijpen. In plaats van losse borden uit het hoofd te leren, ontdekken ze het systeem achter vorm, kleur en pictogram. Het bokaboxpakket bevat standaards, basis- en voorrangsborden, pictogram- en tekstkaarten, plus vier kwartetspellen.

Leerdoel
Kinderen leren de vaste betekenis van basisborden (vorm en kleur) herkennen, los van het pictogram. Zo begrijpen ze beter wat een bord wil zeggen en hoeven ze minder uit hun hoofd te leren. De betekenis van de ‘lege’ basisborden blijft hierdoor beter hangen. Kinderen zien namelijk vooral het pictogram; voor hen is de achtergrond slechts de drager van het plaatje.
Opbouw les
De materialen zijn flexibel inzetbaar: klassikaal, in kleine groepjes of individueel. De leerkracht bepaalt zelf hoe de lessen worden opgebouwd: als serie, als aanvulling op een methode, of als losse activiteiten.
Introductie
De les start met het ophalen van voorkennis. Welke borden kennen de kinderen al uit hun omgeving? Samen worden deze nagebouwd met de basisborden en pictogrammen. De klas denkt samen na over de betekenis.
Kern
Stel op de standaards samen met de klas de verkeersborden samen. Door pictogrammen en teksten te wisselen, ontdekken ze dat de betekenis van het basisbord hetzelfde blijft. Kinderen leren onderscheid maken tussen bordcategorieën en begrijpen beter waarom een bord iets betekent, op basis van vorm en kleur. Dit versterkt inzicht in het bordsysteem. Als meerdere standaards worden gebruikt, kunnen verschillende bordcategorieën naast elkaar worden getoond. Dit maakt vergelijking en klassikale bespreking eenvoudig en visueel sterk.
Om de betekenis van de basisborden beter te kunnen onthouden worden er ezelsbruggetjes en associaties gebruikt, zoals:
- Rood rond bord met een grote witte stip:
o het rode bord houdt een slagroomtaart of sneeuwbal tegen
o = verboden - Blauw rond bord met dunne witte lijn:
o de ingang van de glijbuis in het zwembad; je kan niet anders dan de buis volgen
o = je moet hier - Driehoek met rood
o witte scherpe tanden met bloed
o = pas op - Blauw rechthoekig
o lijkt op een scherm van telefoon, tablet of laptop
o = informatiebord
Afsluiting
De les wordt afgerond met een creatieve verwerking, zoals:
- Zelf een bord tekenen met betekenis
- Bordboekjes maken per categorie
- Elkaar door borden te laten samenstellen met basisborden en pictogramkaarten
- Overhoren door het spelen van het kwartetspel.
Lesduur
- Introductieles: 30-45 minuten
- Korte herhalingslessen: 15-30 minuten
- Kwartetspel: ±20 minuten
- Flexibel inzetbaar tijdens ‘verloren momenten’ of in kleine blokken
Bijzonderheden les
- Geschikt voor groep 3 t/m 8.
- Kwartetspel basisborden met pictogram- en tekstkaarten zijn speels én leerzaam
- Herhaling is belangrijk voor het automatiseren van de kennis.
- De kwartetten zijn geordend naar pictogram waardoor juist de bordcategorieën geoefend worden.
- De materialen zijn kleurrijk, stevig en overzichtelijk opgeborgen.
- Lesmateriaal is zowel zelfstandig als onder begeleiding inzetbaar.
Thema's
Kenmerken

Uitvoering

Niveau

Leerjaar
Montessoriwerkplaats-Bokabox
De Bokabox Verkeer is ontwikkeld door Annet Kooijman. Zij was eens architect, heeft zich omgeschoold tot leraar basisschool en montessorileerkracht. Maar zij kon het ontwerpen niet laten en nu ontwikkelt en maakt zij concrete lesmaterialen voor het tastbaar en visueel maken van lesstof en het al spelend en bewegend oefenen ervan.
Zij heeft jaren les gegeven op een Montessorischool en voor die school ook themalessen voor wereldoriëntatie met allerlei concrete materialen gemaakt. Voor de verkeerslessen voor haar eigen groep kwam zij op het idee van basisborden waar je pictogrammen aan toevoegt. Voor de andere groepen heeft zij er vervolgens leskisten van gemaakt. Toen er ook belangstelling kwam van andere scholen en een provincie heeft zij de kist tot een produceerbaar geheel ontworpen en de sprong gewaagd. Inmiddels wordt de box door veel scholen in Nederland en Vlaanderen gebruikt.
De ontwikkeling van de Bokabox Verkeer heeft ook geleid tot het kwartet. Toen tijdens de testfase kinderen het spel speelden, kwam het aanwijzen op de overzichtskaarten als extra educatief aspect naar voren.
Tijdens presentaties heeft Annet met een spel bezoekers laten ervaren hoe het is als je de verkeersborden niet kent. Dit experiment en een onderzoek aan de Universiteit van Utrecht hebben nieuwe inzichten opgeleverd over hoe verkeersborden te leren. Deze inzichten zijn gebruikt in de leerlijn verkeersborden van Bokabox.
Voor kinderen in kwetsbare wijken heeft Annet kinderwijkraden opgezet en democratielessen ontwikkeld. Zij heeft tijdens de coronaperiode schoolpleinrekenen bedacht en dit heeft geleid tot de Rekenboost, zomerschool rekenen in Amersfoort. Daarnaast leert zij kinderen praktische techniekvaardigheden en technische principes tijdens technieklessen op een basisschool.
Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.